14. Czy owady to jedzenie przyszłości?
Crazy Nauka - Podcast autorstwa Ola i Piotr Stanisławscy - Wtorki
Jadł_byś owady? Tak jak je się warzywa, owoce czy mięso? A może uważasz, że to obrzydliwe?Ten odcinek sponsoruje firma Brit, która produkuje karmę dla psów i kotów. Między innymi taką, która zawiera białko z larw owadów. Choć obecnie w Unii Europejskiej owady zostały dopuszczone tylko jako karma czy pasza dla zwierząt, to zapewne w niedalekiej przyszłości białko owadów będzie stanowiło normalny dodatek do jedzenia dla ludzi. Zresztą owady stanowią normalny składnik diety w około 130 krajach świata, a więc to raczej niejedzenie owadów jest dziwactwem.To jak, jedlibyście?Linki do badań i tekstów, o których mówimy:https://www.crazynauka.pl/4-powody-dla-ktorych-warto-jesc-mniej-miesa/https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es200130uhttps://www.fao.org/edible-insects/en/https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100722-8.00011-5https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0014445https://link.springer.com/article/10.1007/s11367-015-0931-6https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32017R0893&from=PLhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8067469/https://link.springer.com/article/10.1007/BF01963580https://theconversation.com/more-people-are-eating-bugs-but-is-it-ethical-to-farm-insects-for-food-167248