#124 dlaczego warto spróbować diety roślinnej w Nowym Roku i jak zrobić to z głową?

Karolina Sobańska - Podcast autorstwa Karolina Sobanska - Poniedziałki

W styczniu wiele osób podejmuje się wyzwania Veganuary (vegan January), czyli przed cały miesiąc próbuje jeść roślinnie. Ta wspaniała inicjatywa od 2014 zainspirowała do zmian ponad milion osób z 192 krajów. Powodów do ograniczenia produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie jest wiele, mogą to być kwestie etyczne, środowiskowe lub zdrowotne. Niezależnie od tego co jest Waszym motywem - najtrudniej jest zrobić ten pierwszy krok i spróbować, dlatego mam nadzieję, że dzisiejszy odcinek będzie dla Was wsparciem i motywacją. Postanowiłam wybrać fragmenty trzech odcinków programu i podjąć temat roślinnego jedzenia. Moimi gościnami będą autorka bloga Jadłonomia, Marta Dymek oraz dwie dietetyczki - Iwona Kibil i Kasia Rećko. Dowiemy się dlaczego warto spróbować ograniczyć produkty zwierzęce, upewnimy się, że dieta roślinna jest zdrowa i pełnowartościowa, a także nauczymy się komponować posiłki i zapełniać spiżarnię. Zapraszam do wysłuchania.   Więcej o Veganuary: http://veganuary.com   Kup mojego ebooki z roślinnymi przepisami: http://karolinasobanska.com/foodbook   W styczniu 10% ze sprzedaży w moim sklepie internetowym przeznaczam na Stowarzyszenie Otwarte Klatki.   Blog Marty: http://jadlonomia.pl   Platforma dietetyczna: vegetitian.pl   Iwona na Instagramie: https://www.instagram.com/iwonakibil_vegetitian/   Kasia na Instagramie: https://www.instagram.com/kasiarecko_wegedietetyczka/     Blogi & książki, które polecam: Jadlonomia Wegannerd Ervegan Minimalist Baker Hot for food The Edgy Veg From my bowl Deliciously Ella Niomi Smart   Książki o zdrowiu: How not to die ~ Michael Greger Iwona Kibil ~ Dieta roślinna w praktyce Becoming vegan   Posłuchaj na YouTube: https://youtu.be/0tg-oJttxaQ   Transkrypcję odcinka znajdziesz na mojej stronie karolinasobanska.com