#160: za co kochamy gluten, czyli o pieczeniu i jedzeniu prawdziwego chleba z Moniką Walecką

Karolina Sobańska - Podcast autorstwa Karolina Sobanska - Poniedziałki

Chleb, bułka, bagietka, podpłomyk. Pszenny, żytni, razowy. Brioche, pita, naan. Dworski, wiejski, staropolski. Jest tyle rodzajów pieczywa i powszechnie używanych nazw, że nie sposób pominąć jego roli w naszej kulturze i codziennym życiu. Po prostu kochamy chleb! Tylko czy w pełni go doceniamy? Jak każdą popularną rzecz - wypieki również dogoniła komercjalizacja i masowa produkcja. Super, że są one ogólnodostępne, ale niestety najczęściej spotykany chleb niewiele ma wspólnego z rzemieślniczym pełnowartościowym produktem.  Zaprosiłam do siebie polską królową chleba, Monikę Walecką, która opowiada mi jak powstają prawdziwe wypieki - skąd biorą się składniki i jak wygląda proces produkcji. Dowiemy się czym wyróżnia się piekarstwo rzemieślnicze i dlatego nie warto kupować pieczywa w supermarketach. Wzruszająca opowieść kobiety z pasją, zapraszam.    Instagram Moniki: https://www.instagram.com/monika__walecka/   Monika prowadzi wybitą piekarnię Cała w Mące na warszawskim Żoliborzu: http://calawmace.pl   Obserwuj mnie na Instagramie po więcej ciekawych treści: http://instagram.com/karolinasobanska   Wesprzyj mój podcast - kup moje produkty elektroniczne: http://karolinasobanska.com/sklep   W tym miesiącu 10% zysków przekazujemy fundacji Ocalenie: https://ocalenie.org.pl/o-nas