#289: inspiracje października, czyli kosmos, Portugalia i motywacja
Karolina Sobańska - Podcast autorstwa Karolina Sobanska - Poniedziałki

To był długi miesiąc, miesiąc bardzo emocjonujący dla naszego kraju. Dla mnie dodatkowo ciekawy, bo byłam na detoksie medycyny chińskiej, mieszkałam większość czasu u mojej Mamy i wyjechałam do Portugalii. Ten odcinek inspiracji będzie wielowątkowy i zróżnicowany, porozmawiamy o poszukiwaniu sensu i przyjemności, jesiennych smakach i dorosłych podróżach. _ 1/ Wybory. 2/ Książki polityczno / ekonomiczno / społeczne. “23 rzeczy, których nie mówią Ci o kapitalizmie” – https://bit.ly/40ghcVR “w obronie społeczeństwa otwartego” – https://bit.ly/3Shqj6H 3/ BEFS. Business Environment Fashion Summit Konferencja do odsłuchania: https://bit.ly/40kP3gi 4/ Kosmogram z Kasia Kosmoc – https://bit.ly/3FB4ZS6 5/ Aerial yoga – https://bit.ly/45VIBh1 6/ 9 planeta – https://dziewiataplaneta.pl/ 7/ Domowe jedzenie Krupnik detoksowy, przepis: Przepis na ok. 2 litry wody. Składniki: Kawałek glona kombu Tymianek lub majeranek Kilka listków laurowych Kilka kulek ziela angielskie 1⁄4 łyżeczki kurkumy5 łyżek kaszy jaglanejmarchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera pokrojone w kostkę (ilość wg. uznania) Kawałek białej części pora – ok. 3 cm. w całościkilka suszonych grzybków - shitake lub naszych rodzimychFasolka szparagowa lub ugotowana wcześniej fasolka adzukikawałek korzenia imbiru Proces: 1. Zagotowuję wodę, dodaje glon kombu potem tymianek albo majeranek, listek laurowy, ziele angielskie, kurkumę, suszone grzyby, imbir i gotuję 10 minut. 2.Kaszę jaglaną prażę na suchej patelni ażbędzielekkopachniećiparzyćpalcepodotknięciu. Uwaga, nie wolno spuszczać jej z oczu, gdyż szybko się pali. Przypalona jest do wyrzucenia. Płucze ją ciepłą wodą. 3.Do wywaru dodaję kaszę jaglaną, chwilkę zagotowuję i dodaje warzywa korzeniowe. 4.Gotuję do miękkości kaszy i warzyw. 5.Na talerzu dodać wcześniej ugotowaną adzuki lub szparagową. Na talerzu posypać gomashio, zieolnymi listkami i ulubionym oleje. Zakwas przed posiłkiem Sezon: pieczone jabłka / Kitchari 8/ Na mieście Decaf eter https://www.instagram.com/eterveganbakery/ Polsko: Przegryź – https://www.instagram.com/przegryz_bistro/ the Eatery – https://eatery.pl/ Zajawa na super knajpy: nobu – https://bit.ly/3MnsyBG 9/ Papier d’armenie – https://bit.ly/3tSmISm 10/ Kubek ceramics 36 – https://bit.ly/3QDCvwf 11/ Jazz mix playlist – https://bit.ly/47apIYt 12/ Zamiatanie 13/ Moda: elementy – https://bit.ly/3Mnu4DD spódnica – https://bit.ly/3tMczqb kolorowe skarpetki. 14/ Portugalia _ Kupując produkty elektroniczne na mojej stronie karolinasobanska.com, wspierasz ze mną różne fundacje. W każdym miesiącu przekazuję na ich potrzeby 10% od wygenerowanej sprzedaży. W listopadzie zbieramy na fundację transfuzja. Więcej o ich działalności dowiesz się tutaj: https://www.transfuzja.org/ - Bądź na bieżąco śledząc moje kanały: Instagram: https://bit.ly/IGkarolinasobanska Youtube: https://bit.ly/YTKarolinaSobanska Spotify: https://spoti.fi/3xax13z Kontakt: [email protected] Montaż odcinka: Eugeniusz Karlov https://www.instagram.com/lilg1g1/