Poranne espresso na wagę złota. Ceny kawy zwariowały, podobnie cukru i kakao - co się dzieje?
Codzienny podcast gospodarczy - Radio TOK FM - Podcast autorstwa TOK FM - - Poniedziałki
Kategorie:
Ceny kawy na światowych rynkach wystrzeliły! Zwłaszcza ceny robusty, gatunku uważanego za gorszy, ale używanego jak świat długi i szeroki do przygotowania espresso i kawy rozpuszczalnej. Skąd te wzrosty? Przez pogodę: suszę na zmianę z ulewami, które niszczą uprawy oraz piracką blokadę Kanału Sueskiego, przez który kawa do Europy płynęła z Azji. Bo to właśnie tam, w Wietnamie i Indonezji jest światowe zagłębie robusty. Jednocześnie produkcja nie nadąża za popytem: Azjaci zaczynają pić kawę na potęgę, a wietnamscy farmerzy, zamiast kapryśnej i wymagającej kawy, wolą uprawiać czarny pieprz, awokado i duriany, którymi zajadają się Chińczycy. I sprowadzają kawę z... Brazylii! W ten sposób krąży ona po świecie, a ceny szaleją. Z podobnych, pogodowych względów, oszalały też ceny kakao i cukru. Sponsorem odcinka jest OANDA TMS Brokers.