Czemu Francja zmienia swoje wino w żel dezynfekujący (Dział Zagraniczny Podcast#046)

Dział Zagraniczny - Podcast autorstwa Maciej Okraszewski

Rząd w Paryżu płaci za przerobienie 330 mln litrów wina na żel dezynfekujący, młodzi Francuzi piją dziś trzy razy mniej tego alkoholu niż ich dziadkowie, a globalne ocieplenie powoduje, że w Bordeaux nieuchronna będzie wymiana lokalnych szczepów, które są dziś zapisane w prawie jako jedna z podstaw przyznawania certyfikatów autentyczności. O wyzwaniach stojących przed francuskimi winnicami opowiada Tomasz Prange-Barczyński: redaktor naczelny magazynu "Ferment" i autor książki "Europa na winnych szlakach". Nagrania możesz odsłuchać na stronie: http://www.dzialzagraniczny.pl/ Lub w aplikacjach: Spotify, iTunes, Google Podcasts, Pocket Casts, Stitcher, Overcast, Podplayer i Podkasty.info Jeżeli podoba Ci się ten podcast, to możesz mnie też wesprzeć dobrowolną wpłatą w serwisie Patronite: https://patronite.pl/dzialzagraniczny