Tomasz Szuba-jak rozwiązać problem food-waste-Venturis HoReCa

ZSŻ - Podcast autorstwa Zaprojektuj Swoje Życie - Czwartki

Kategorie:

Rzadko idziemy przez życie beztrosko. Każdy z nas musi stawiać czoło wyzwaniom, trudnym momentom i chwilom zwątpienia. Niejednokrotnie taki bagaż doświadczeń kreuje nas na nowo, zmienia perspektywę i otwiera oczy na nowe możliwości. W dzisiejszym odcinku Maciej rozmawia z Tomaszem Szubą, który właśnie po takich życiowych zakrętach podjął szereg interesujących decyzji. Opracował między innymi system KuMin.Sys, który pomaga w monitorowaniu i planowaniu działań gastronomii, w celu ograniczenia food-waste. ❓W tym odcinku audycji Zaprojektuj Swoje Życie dowiecie się:➡Jak dostrzec i wykorzystać okazje, które daje nam życie?➡Praca w Ministerstwie Finansów - jak Tomek uczestniczył w ważnych zmianach w naszym kraju?➡Dlaczego nie kontynuował swojej kariery w takich firmach jak KPMG czy Andersen?➡Co skłoniło Tomka do zajęcia się tematem food-waste?📣Notatki z odcinkaNasz gość zawsze chciał pracować w międzynarodowym środowisku. Aby zrealizować ten cel poszedł na SGH na międzynarodowe stosunki gospodarcze i polityczne. Zaraz po studiach i zrobieniu MGB zaczął pracę w KPMG. Nie został tam jednak na długo. Po odejściu zrobił sobie miesiąc przerwy, w którym podróżował z kolegami po Ameryce Południowej. Tomek miał w swoim życiu kilka przełomowych momentów. W Peru, na jeziorze Titicaca jeden z towarzyszy podróży zapytał, czy Tomek zostanie z nimi czy planuje powrót do domu. Nasz gość miał już wtedy propozycję pracy w Ministerstwie Finansów. Stanął przed trudnym wyborem. Po dłuższym zastanowieniu, postanowił wrócić do Polski. Podczas pracy w Ministerstwie otrzymał ofertę od Banku Światowego. Zaproponowano mu udział w projekcie w Kirgistanie. Tomek tym razem nie zastanawiał się długo. Wspomina, że była to niesamowita przygoda. Nasz gość pracował w trzech firmach z Wielkiej Czwórki. Maciej dopytuje, czemu nie został w tym ekosystemie. Tomek nie ukrywa, że po prostu został zwolniony. Było to dość bolesne doświadczenie. Mówi się, że takie ekstremalne wydarzenia jak choroba zmieniają ludzi i ich podejście do życia. Gdy Tomek zachorował na raka faktycznie popchnęło go to do innego spojrzenia na rzeczywistość. Podkreśla jednak, że ten stan trwał dość krótko. Wraz z odzyskaniem zdrowia wrócił do swoich starych zwyczajów. Jedno co z nim zostało to pomysł na nowy projekt, który na nowo ukształtował jego ścieżkę kariery. Od trzech lat nasz gość prowadzi niesamowity biznes. Robi to co go fascynuje. Venturis Horeca to projekt, który swoje początki ma w chorobie Tomka. Wtedy zaczął czytać książkę “Głód” Martina Caparossy. Jej treść zainspirowała go do podjęcia działań, mających na celu ograniczenie skali marnowania jedzenia w gastronomii. Świat nadmiaru, w którym żyjemy jest dość przerażający. Misją naszego gościa jest uświadomienie gastronomii, że są sposoby aby poradzić sobie z problemem food-waste.📚Książka polecana przez gościa: Głód - Martin Caparossa - https://bit.ly/3oKXcq0 Pamiętajcie aby subskrybować nasz kanał na YouTube, iTunes, Spotify lub wszędzie tam gdzie słuchacie podcastów. Co czwartek wywiady z przedsiębiorcami. I nie tylko!Więcej ciekawych historii i rozmów z wyjątkowymi gośćmi znajdziecie na naszej stronie: https://zaprojektujswojezycie.plFacebook: https://m.facebook.com/zaprojektujswojezycie/Instagram: https://www.instagram.com/zaprojektujswojezycie.pl/LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/audycja-zsz/🎧Aby nie przegapić kolejnego inspirującego odcinka audycji pamiętajcie o...