Herbata z cytryną - szkodliwe połączenie?!

Dietetyka oparta na faktach - Podcast autorstwa Radosław Smolik

Kategorie:

Niekiedy w obiegowych przekonaniach sugeruje się, że nie należy do herbaty dodawać soku z cytryny. Argumenty za tym przemawiające są dość spójne i logiczne, a konsekwencje zdecydowanie niekorzystne dla naszego zdrowia. No cóż, brzmi strasznie, przecież wiele osób tak w końcu robi. Jednak ile w przytoczonym twierdzeniu jest prawdy? __ 📩 Zostań subskrybentem newslettera: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/membership/ __ 📌 Sprawdź moje dietetyczne eBook'i: https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/sklep/ __ ✘ Instagram: https://www.instagram.com/dietetyka.opartanafaktach/ ✘ Facebook: https://www.facebook.com/dietetykaopartanafaktach ✘ Soundcloud: https://soundcloud.com/dietetykaopartanafaktach Kontakt: [email protected] __ Niektóre źródła: 1. Drewitt PN, Butterworth KR, Springall CD, Moorhouse SR. Plasma levels of aluminium after tea ingestion in healthy volunteers. Food Chem Toxicol. 1993 Jan;31(1):19-23. 2. Bińczak O, Zmudziński W. The Degree of Aluminum Extraction to Tea Infusions Due to Its Interaction with Citric Acid. Towaroznawcze Problemy Jakości. 2018, (nr 3), s. 68–75. 3. Polito CA, Cai ZY, Shi YL, Li XM, Yang R, Shi M, Li QS, Ma SC, Xiang LP, Wang KR, Ye JH, Lu JL, Zheng XQ, Liang YR. Association of Tea Consumption with Risk of Alzheimer's Disease and Anti-Beta-Amyloid Effects of Tea. Nutrients. 2018 May 22;10(5):655. __ Montaż i realizacja: Sebastian Duda Instagram: https://www.instagram.com/sebastian.dud4/ Kontakt: [email protected] -------------------------------------------------------------------------------------- Radosław Smolik