133 Odcinki

  1. Zdrowa cera - dieta i suplementacja ma znaczenie

    Opublikowany: 8.03.2024
  2. Jod - niedobór, tarczyca, sól, suplementacja i kontrowersje

    Opublikowany: 19.02.2024
  3. SIBO - co musisz wiedzieć? Dieta, probiotyki, badania, MMC - Mateusz Durbas

    Opublikowany: 22.01.2024
  4. 4 rzeczy, które chciałbym wiedzieć na początku nauki dietetyki

    Opublikowany: 5.01.2024
  5. Pomysły na prezent - zdrowie, dietetyka

    Opublikowany: 16.12.2023
  6. Zielona herbata (EGCG) na odchudzanie - krótko i na temat

    Opublikowany: 2.12.2023
  7. Orzechy - to warto wiedzieć (jakie? ile? co z masłem orzechowym?)

    Opublikowany: 15.11.2023
  8. Otyłość mimo prawidłowej wagi? Kontrowersyjne i ważne

    Opublikowany: 30.10.2023
  9. Obróbka termiczna ryb - czy omega-3 się utleniają?! Krótki poradnik

    Opublikowany: 15.10.2023
  10. Woda z cytryną - o co ten cały szum?

    Opublikowany: 1.10.2023
  11. Jedząc, zwolnij. Posłuchaj dlaczego (odchudzanie, jelita)

    Opublikowany: 17.09.2023
  12. Jak cykl menstruacyjny wpływa na apetyt i metabolizm?

    Opublikowany: 3.09.2023
  13. Biotyna na włosy i paznokcie? Wyjaśniam

    Opublikowany: 20.08.2023
  14. Wpadamy w błędne koło odchudzania - dlaczego i jak z niego wyjść? - Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk

    Opublikowany: 6.08.2023
  15. Ile w zasadzie potrzebujemy witamin i składników mineralnych? - nie takie oczywiste

    Opublikowany: 23.07.2023
  16. Pleśń i przeterminowana żywność - o tym musisz wiedzieć (poradnik)

    Opublikowany: 9.07.2023
  17. Rekompozycja sylwetki - czy jest możliwa? 3 kluczowe elementy

    Opublikowany: 25.06.2023
  18. Omega-6 a stan zapalny - jest inaczej niż myślisz

    Opublikowany: 11.06.2023
  19. Kofeina nie dla każdego?

    Opublikowany: 28.05.2023
  20. Kreatyna (prostymi słowami) - fakty i mity

    Opublikowany: 14.05.2023

1 / 7

Bazując na dowodach naukowych staram się wraz z gośćmi przekazywać wiedzę na temat żywienia, żywności i suplementacji w sposób jak najbardziej przystępny i praktyczny. Popularyzacja rzetelnych informacji w tematyce dietetyki jest w dzisiejszych czasach wybitnie potrzebna, ze względu na wszechobecną dezinformacje i powszechność wielu mitów (które nie tyle co są neutralne, a nawet mogą nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji w obszarze szeroko pojętego zdrowia). Niestety moda w dziedzinie żywienia jest dość zmienna, stąd umiejętność odsiania dietetyki w wersji "pop" od tej opartej na faktach, może pozwolić na uniknięcie wielu błędów (w postaci niepotrzebnego wydania pieniędzy lub robienia sobie potencjalnie krzywdy). Posiadanie już swego rodzaju podstaw, lecz tych zgodnych z dowodami, pozwala na szybkie zorientowanie kiedy dana informacja jest tą raczej z pokroju science-fiction. Co więcej - aspekt sportowy także jest tutaj niebagatelny. Podjęcie odpowiedniej, opartej na dowodach naukowych strategii żywieniowej może przynieść wiele pozytywów w tej materii. Niestety i tutaj panuje wiele niedomówień oraz twierdzeń niezgodnych z aktualnym stanem wiedzy... Nie bez znaczenia jest także proces odchudzania. Ta sfera jest już swego rodzaju kwintesencją pod względem ilości bzdurnych i nieprawdziwych informacji. Mam nadzieję, że ten podcast pozwoli na odnalezienie się w gąszczu nieporozumień... Radosław Smolik