Dietetyka oparta na faktach
Podcast autorstwa Radosław Smolik
133 Odcinki
-
Zdrowa cera - dieta i suplementacja ma znaczenie
Opublikowany: 8.03.2024 -
Jod - niedobór, tarczyca, sól, suplementacja i kontrowersje
Opublikowany: 19.02.2024 -
SIBO - co musisz wiedzieć? Dieta, probiotyki, badania, MMC - Mateusz Durbas
Opublikowany: 22.01.2024 -
4 rzeczy, które chciałbym wiedzieć na początku nauki dietetyki
Opublikowany: 5.01.2024 -
Pomysły na prezent - zdrowie, dietetyka
Opublikowany: 16.12.2023 -
Zielona herbata (EGCG) na odchudzanie - krótko i na temat
Opublikowany: 2.12.2023 -
Orzechy - to warto wiedzieć (jakie? ile? co z masłem orzechowym?)
Opublikowany: 15.11.2023 -
Otyłość mimo prawidłowej wagi? Kontrowersyjne i ważne
Opublikowany: 30.10.2023 -
Obróbka termiczna ryb - czy omega-3 się utleniają?! Krótki poradnik
Opublikowany: 15.10.2023 -
Woda z cytryną - o co ten cały szum?
Opublikowany: 1.10.2023 -
Jedząc, zwolnij. Posłuchaj dlaczego (odchudzanie, jelita)
Opublikowany: 17.09.2023 -
Jak cykl menstruacyjny wpływa na apetyt i metabolizm?
Opublikowany: 3.09.2023 -
Biotyna na włosy i paznokcie? Wyjaśniam
Opublikowany: 20.08.2023 -
Wpadamy w błędne koło odchudzania - dlaczego i jak z niego wyjść? - Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk
Opublikowany: 6.08.2023 -
Ile w zasadzie potrzebujemy witamin i składników mineralnych? - nie takie oczywiste
Opublikowany: 23.07.2023 -
Pleśń i przeterminowana żywność - o tym musisz wiedzieć (poradnik)
Opublikowany: 9.07.2023 -
Rekompozycja sylwetki - czy jest możliwa? 3 kluczowe elementy
Opublikowany: 25.06.2023 -
Omega-6 a stan zapalny - jest inaczej niż myślisz
Opublikowany: 11.06.2023 -
Kofeina nie dla każdego?
Opublikowany: 28.05.2023 -
Kreatyna (prostymi słowami) - fakty i mity
Opublikowany: 14.05.2023
Bazując na dowodach naukowych staram się wraz z gośćmi przekazywać wiedzę na temat żywienia, żywności i suplementacji w sposób jak najbardziej przystępny i praktyczny. Popularyzacja rzetelnych informacji w tematyce dietetyki jest w dzisiejszych czasach wybitnie potrzebna, ze względu na wszechobecną dezinformacje i powszechność wielu mitów (które nie tyle co są neutralne, a nawet mogą nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji w obszarze szeroko pojętego zdrowia). Niestety moda w dziedzinie żywienia jest dość zmienna, stąd umiejętność odsiania dietetyki w wersji "pop" od tej opartej na faktach, może pozwolić na uniknięcie wielu błędów (w postaci niepotrzebnego wydania pieniędzy lub robienia sobie potencjalnie krzywdy). Posiadanie już swego rodzaju podstaw, lecz tych zgodnych z dowodami, pozwala na szybkie zorientowanie kiedy dana informacja jest tą raczej z pokroju science-fiction. Co więcej - aspekt sportowy także jest tutaj niebagatelny. Podjęcie odpowiedniej, opartej na dowodach naukowych strategii żywieniowej może przynieść wiele pozytywów w tej materii. Niestety i tutaj panuje wiele niedomówień oraz twierdzeń niezgodnych z aktualnym stanem wiedzy... Nie bez znaczenia jest także proces odchudzania. Ta sfera jest już swego rodzaju kwintesencją pod względem ilości bzdurnych i nieprawdziwych informacji. Mam nadzieję, że ten podcast pozwoli na odnalezienie się w gąszczu nieporozumień... Radosław Smolik