Dietetyka oparta na faktach
Podcast autorstwa Radosław Smolik
133 Odcinki
-
Jak to jest z tymi jajkami? Cholesterol, układ krążenia
Opublikowany: 30.04.2023 -
Soja - fakty i mity (hormony, tarczyca, białko, zdrowie)
Opublikowany: 16.04.2023 -
Problemy jelitowe - bardziej złożone niż mogłoby się wydawać - Emilia Cesarek
Opublikowany: 2.04.2023 -
Miód - czy jest zdrowy? Nieoczywista odpowiedź
Opublikowany: 19.03.2023 -
Kolagen - czy suplementacja ma sens? Skóra, zmarszczki, stawy
Opublikowany: 5.03.2023 -
Długowieczność - Autofagia, Dieta, Suplementy - Paweł Strychalski
Opublikowany: 19.02.2023 -
6 sposobów jak wspierać zdrowie jelit
Opublikowany: 5.02.2023 -
FIT słodycze to przeważnie ściema? Wyjaśniam
Opublikowany: 22.01.2023 -
Indeks glikemiczny - przeceniany czy nieprawidłowo zrozumiany?
Opublikowany: 8.01.2023 -
Jakie badania warto wykonać? (dla zdrowia)
Opublikowany: 25.12.2022 -
Witamina B12 - to trzeba wiedzieć (szczególnie na diecie roślinnej, ale nie tylko)
Opublikowany: 11.12.2022 -
Żywność przetworzona - czyli w zasadzie co?
Opublikowany: 27.11.2022 -
„Negatywna” strona suplementów diety - interakcje, zafałszowania, szkodliwość
Opublikowany: 13.11.2022 -
To pierwszy niemerytoryczny podcast - #100 odcinek o DONF
Opublikowany: 30.10.2022 -
Żywność, która poprawia osiągi w sporcie - serio
Opublikowany: 16.10.2022 -
Czy sól himalajska jest lepsza od zwykłej?
Opublikowany: 2.10.2022 -
Dlaczego kalorie i „makro” to nie wszystko?
Opublikowany: 18.09.2022 -
Jedzenie w proszku (zamienniki posiłków) - co o tym sądzę?
Opublikowany: 4.09.2022 -
Napoje zero (light) - szkodliwe?
Opublikowany: 21.08.2022 -
Skuteczny suplement w sporcie (trudno uwierzyć)
Opublikowany: 7.08.2022
Bazując na dowodach naukowych staram się wraz z gośćmi przekazywać wiedzę na temat żywienia, żywności i suplementacji w sposób jak najbardziej przystępny i praktyczny. Popularyzacja rzetelnych informacji w tematyce dietetyki jest w dzisiejszych czasach wybitnie potrzebna, ze względu na wszechobecną dezinformacje i powszechność wielu mitów (które nie tyle co są neutralne, a nawet mogą nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji w obszarze szeroko pojętego zdrowia). Niestety moda w dziedzinie żywienia jest dość zmienna, stąd umiejętność odsiania dietetyki w wersji "pop" od tej opartej na faktach, może pozwolić na uniknięcie wielu błędów (w postaci niepotrzebnego wydania pieniędzy lub robienia sobie potencjalnie krzywdy). Posiadanie już swego rodzaju podstaw, lecz tych zgodnych z dowodami, pozwala na szybkie zorientowanie kiedy dana informacja jest tą raczej z pokroju science-fiction. Co więcej - aspekt sportowy także jest tutaj niebagatelny. Podjęcie odpowiedniej, opartej na dowodach naukowych strategii żywieniowej może przynieść wiele pozytywów w tej materii. Niestety i tutaj panuje wiele niedomówień oraz twierdzeń niezgodnych z aktualnym stanem wiedzy... Nie bez znaczenia jest także proces odchudzania. Ta sfera jest już swego rodzaju kwintesencją pod względem ilości bzdurnych i nieprawdziwych informacji. Mam nadzieję, że ten podcast pozwoli na odnalezienie się w gąszczu nieporozumień... Radosław Smolik