133 Odcinki

  1. Dietoterapia w refluksie żołądkowo-przełykowym (GERD) - Mateusz Durbas

    Opublikowany: 24.07.2022
  2. Telefon utrudnia odchudzanie?! Kilka słów o uważnym jedzeniu

    Opublikowany: 10.07.2022
  3. Naturalne = lepsze? O „chemii” w żywności

    Opublikowany: 26.06.2022
  4. Wpływ różnych czynników na tempo odchudzania - Kuba Woźniak - Centrum RESPO

    Opublikowany: 12.06.2022
  5. Napoje roślinne - krótko i na temat (sojowe, owsiane, ryżowe…)

    Opublikowany: 29.05.2022
  6. Witamina D latem - czy suplementować?

    Opublikowany: 15.05.2022
  7. Wahania masy ciała - z czego wynikają?

    Opublikowany: 1.05.2022
  8. Jak czytać etykiety produktów spożywczych? - krótki przewodnik

    Opublikowany: 17.04.2022
  9. Superfoods - co o tym sądzę?

    Opublikowany: 3.04.2022
  10. Odżywka białkowa - fakty i mity

    Opublikowany: 20.03.2022
  11. Zrozumieć insulinooporność - Tadeusz Sowiński

    Opublikowany: 6.03.2022
  12. Napadowe objadanie się - co trzeba wiedzieć? - Dorota Traczyk-Bednarek

    Opublikowany: 20.02.2022
  13. Cholesterol i miażdżyca – realny problem czy spisek koncernów farmaceutycznych? - Łukasz Subsar

    Opublikowany: 6.02.2022
  14. Czy musisz być weganinem żeby czerpać korzyści z diety roślinnej? - Bartłomiej Pomorski

    Opublikowany: 23.01.2022
  15. Największe mity dietetyczne 2021 - detoks sokowy, otyłość = lenistwo, woda z cytryną

    Opublikowany: 9.01.2022
  16. Dlaczego „od nowego roku” najczęściej nie wychodzi?

    Opublikowany: 26.12.2021
  17. Jak nie przytyć w święta?

    Opublikowany: 12.12.2021
  18. Herbata z cytryną - szkodliwe połączenie?!

    Opublikowany: 28.11.2021
  19. Dieta rozdzielna - fakty i mity

    Opublikowany: 14.11.2021
  20. Pomidor i ogórek - zakazane połączenie?!

    Opublikowany: 31.10.2021

3 / 7

Bazując na dowodach naukowych staram się wraz z gośćmi przekazywać wiedzę na temat żywienia, żywności i suplementacji w sposób jak najbardziej przystępny i praktyczny. Popularyzacja rzetelnych informacji w tematyce dietetyki jest w dzisiejszych czasach wybitnie potrzebna, ze względu na wszechobecną dezinformacje i powszechność wielu mitów (które nie tyle co są neutralne, a nawet mogą nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji w obszarze szeroko pojętego zdrowia). Niestety moda w dziedzinie żywienia jest dość zmienna, stąd umiejętność odsiania dietetyki w wersji "pop" od tej opartej na faktach, może pozwolić na uniknięcie wielu błędów (w postaci niepotrzebnego wydania pieniędzy lub robienia sobie potencjalnie krzywdy). Posiadanie już swego rodzaju podstaw, lecz tych zgodnych z dowodami, pozwala na szybkie zorientowanie kiedy dana informacja jest tą raczej z pokroju science-fiction. Co więcej - aspekt sportowy także jest tutaj niebagatelny. Podjęcie odpowiedniej, opartej na dowodach naukowych strategii żywieniowej może przynieść wiele pozytywów w tej materii. Niestety i tutaj panuje wiele niedomówień oraz twierdzeń niezgodnych z aktualnym stanem wiedzy... Nie bez znaczenia jest także proces odchudzania. Ta sfera jest już swego rodzaju kwintesencją pod względem ilości bzdurnych i nieprawdziwych informacji. Mam nadzieję, że ten podcast pozwoli na odnalezienie się w gąszczu nieporozumień... Radosław Smolik