Dietetyka oparta na faktach
Podcast autorstwa Radosław Smolik
133 Odcinki
-
Dietoterapia w refluksie żołądkowo-przełykowym (GERD) - Mateusz Durbas
Opublikowany: 24.07.2022 -
Telefon utrudnia odchudzanie?! Kilka słów o uważnym jedzeniu
Opublikowany: 10.07.2022 -
Naturalne = lepsze? O „chemii” w żywności
Opublikowany: 26.06.2022 -
Wpływ różnych czynników na tempo odchudzania - Kuba Woźniak - Centrum RESPO
Opublikowany: 12.06.2022 -
Napoje roślinne - krótko i na temat (sojowe, owsiane, ryżowe…)
Opublikowany: 29.05.2022 -
Witamina D latem - czy suplementować?
Opublikowany: 15.05.2022 -
Wahania masy ciała - z czego wynikają?
Opublikowany: 1.05.2022 -
Jak czytać etykiety produktów spożywczych? - krótki przewodnik
Opublikowany: 17.04.2022 -
Superfoods - co o tym sądzę?
Opublikowany: 3.04.2022 -
Odżywka białkowa - fakty i mity
Opublikowany: 20.03.2022 -
Zrozumieć insulinooporność - Tadeusz Sowiński
Opublikowany: 6.03.2022 -
Napadowe objadanie się - co trzeba wiedzieć? - Dorota Traczyk-Bednarek
Opublikowany: 20.02.2022 -
Cholesterol i miażdżyca – realny problem czy spisek koncernów farmaceutycznych? - Łukasz Subsar
Opublikowany: 6.02.2022 -
Czy musisz być weganinem żeby czerpać korzyści z diety roślinnej? - Bartłomiej Pomorski
Opublikowany: 23.01.2022 -
Największe mity dietetyczne 2021 - detoks sokowy, otyłość = lenistwo, woda z cytryną
Opublikowany: 9.01.2022 -
Dlaczego „od nowego roku” najczęściej nie wychodzi?
Opublikowany: 26.12.2021 -
Jak nie przytyć w święta?
Opublikowany: 12.12.2021 -
Herbata z cytryną - szkodliwe połączenie?!
Opublikowany: 28.11.2021 -
Dieta rozdzielna - fakty i mity
Opublikowany: 14.11.2021 -
Pomidor i ogórek - zakazane połączenie?!
Opublikowany: 31.10.2021
Bazując na dowodach naukowych staram się wraz z gośćmi przekazywać wiedzę na temat żywienia, żywności i suplementacji w sposób jak najbardziej przystępny i praktyczny. Popularyzacja rzetelnych informacji w tematyce dietetyki jest w dzisiejszych czasach wybitnie potrzebna, ze względu na wszechobecną dezinformacje i powszechność wielu mitów (które nie tyle co są neutralne, a nawet mogą nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji w obszarze szeroko pojętego zdrowia). Niestety moda w dziedzinie żywienia jest dość zmienna, stąd umiejętność odsiania dietetyki w wersji "pop" od tej opartej na faktach, może pozwolić na uniknięcie wielu błędów (w postaci niepotrzebnego wydania pieniędzy lub robienia sobie potencjalnie krzywdy). Posiadanie już swego rodzaju podstaw, lecz tych zgodnych z dowodami, pozwala na szybkie zorientowanie kiedy dana informacja jest tą raczej z pokroju science-fiction. Co więcej - aspekt sportowy także jest tutaj niebagatelny. Podjęcie odpowiedniej, opartej na dowodach naukowych strategii żywieniowej może przynieść wiele pozytywów w tej materii. Niestety i tutaj panuje wiele niedomówień oraz twierdzeń niezgodnych z aktualnym stanem wiedzy... Nie bez znaczenia jest także proces odchudzania. Ta sfera jest już swego rodzaju kwintesencją pod względem ilości bzdurnych i nieprawdziwych informacji. Mam nadzieję, że ten podcast pozwoli na odnalezienie się w gąszczu nieporozumień... Radosław Smolik