133 Odcinki

  1. Mikrofala - wpływ na zdrowie i żywność

    Opublikowany: 17.10.2021
  2. Zespół jelita drażliwego (IBS) - krótko i na temat

    Opublikowany: 3.10.2021
  3. Tendencja do tycia - fakty i mity

    Opublikowany: 19.09.2021
  4. Omega-3 - krótko i na temat (EPA, DHA, ALA)

    Opublikowany: 5.09.2021
  5. Napoje energetyczne - czy są szkodliwe?

    Opublikowany: 22.08.2021
  6. Czy żywność była kiedyś zdrowsza?

    Opublikowany: 8.08.2021
  7. Sekret ujemnych kalorii

    Opublikowany: 25.07.2021
  8. Siemię lniane, olej lniany - krótko i na temat

    Opublikowany: 11.07.2021
  9. Jak przyspieszyć metabolizm? - w prostych słowach

    Opublikowany: 27.06.2021
  10. Mrożone owoce i warzywa - czy warto?

    Opublikowany: 13.06.2021
  11. Zakwaszenie organizmu - dieta - fakty i mity

    Opublikowany: 30.05.2021
  12. Jak to jest z tą czekoladą?

    Opublikowany: 16.05.2021
  13. Zdrowa i smaczna dieta - czy to może iść ze sobą w parze? - Viola Urban - Okiem Dietetyka

    Opublikowany: 2.05.2021
  14. Dieta dla płodności - Zofia Pomes

    Opublikowany: 18.04.2021
  15. Wapń - niedobór, źródła, zapotrzebowanie

    Opublikowany: 4.04.2021
  16. Produkty „light” - krótko i na temat

    Opublikowany: 21.03.2021
  17. Yerba Mate - zdrowie, koncentracja, kontrowersje

    Opublikowany: 7.03.2021
  18. Suplementacja w piłce nożnej - Marcin Jackowiak

    Opublikowany: 21.02.2021
  19. Najlepsze zamienniki cukru

    Opublikowany: 7.02.2021
  20. TOP 5 mitów w dietetyce sportowej - Bartłomiej Pomorski

    Opublikowany: 24.01.2021

4 / 7

Bazując na dowodach naukowych staram się wraz z gośćmi przekazywać wiedzę na temat żywienia, żywności i suplementacji w sposób jak najbardziej przystępny i praktyczny. Popularyzacja rzetelnych informacji w tematyce dietetyki jest w dzisiejszych czasach wybitnie potrzebna, ze względu na wszechobecną dezinformacje i powszechność wielu mitów (które nie tyle co są neutralne, a nawet mogą nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji w obszarze szeroko pojętego zdrowia). Niestety moda w dziedzinie żywienia jest dość zmienna, stąd umiejętność odsiania dietetyki w wersji "pop" od tej opartej na faktach, może pozwolić na uniknięcie wielu błędów (w postaci niepotrzebnego wydania pieniędzy lub robienia sobie potencjalnie krzywdy). Posiadanie już swego rodzaju podstaw, lecz tych zgodnych z dowodami, pozwala na szybkie zorientowanie kiedy dana informacja jest tą raczej z pokroju science-fiction. Co więcej - aspekt sportowy także jest tutaj niebagatelny. Podjęcie odpowiedniej, opartej na dowodach naukowych strategii żywieniowej może przynieść wiele pozytywów w tej materii. Niestety i tutaj panuje wiele niedomówień oraz twierdzeń niezgodnych z aktualnym stanem wiedzy... Nie bez znaczenia jest także proces odchudzania. Ta sfera jest już swego rodzaju kwintesencją pod względem ilości bzdurnych i nieprawdziwych informacji. Mam nadzieję, że ten podcast pozwoli na odnalezienie się w gąszczu nieporozumień... Radosław Smolik