133 Odcinki

  1. O zdrowych nawykach (i nie tylko) - Justyna Świetlicka (Owsiana)

    Opublikowany: 5.04.2020
  2. Jak to jest z tym NABIAŁEM? - laktoza, zdrowie, trądzik

    Opublikowany: 22.03.2020
  3. SÓL - co warto wiedzieć? Nadmiar, nadciśnienie, ukryte źródła

    Opublikowany: 8.03.2020
  4. Intermittent fasting - odchudzanie, zdrowie, wady i zalety

    Opublikowany: 23.02.2020
  5. TŁUSZCZE - co warto wiedzieć? omega-3 i 6, nasycone, trans

    Opublikowany: 9.02.2020
  6. Węglowodany - odchudzanie, źródła, kontrowersje

    Opublikowany: 26.01.2020
  7. Parę słów na temat BIAŁKA - FAKTY I MITY

    Opublikowany: 12.01.2020
  8. Postanowienia noworoczne - odchudzanie, zdrowa dieta, edukacja

    Opublikowany: 29.12.2019
  9. Dieta i suplementacja w PCOS - Zofia Suszka - Holistycznie zdrowi

    Opublikowany: 15.12.2019
  10. PCOS - co warto wiedzieć? - Zofia Suszka - Holistycznie zdrowi

    Opublikowany: 1.12.2019
  11. Parę słów na temat KAWY - FAKTY I MITY

    Opublikowany: 17.11.2019
  12. WITAMINA D - Co warto wiedzieć?

    Opublikowany: 3.11.2019
  13. ŻELAZO - co warto wiedzieć? Zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła

    Opublikowany: 20.10.2019
  14. MAGNEZ - suplementacja. Co musisz wiedzieć?

    Opublikowany: 6.10.2019
  15. Kontrola apetytu - ODCHUDZANIE BEZ GŁODU

    Opublikowany: 22.09.2019
  16. Jedzenie NA MIEŚCIE - racjonalne podejście

    Opublikowany: 8.09.2019
  17. Jaki TŁUSZCZ do SMAŻENIA wybrać?

    Opublikowany: 25.08.2019
  18. W obronie CUKRU - czy rzeczywiście jest się czego bać?! Analiza

    Opublikowany: 11.08.2019
  19. Kształtowanie sylwetki na diecie roślinnej - Radosław Zarzycki - Być jak Herkules

    Opublikowany: 28.07.2019
  20. Jakich BŁĘDÓW NIE popełniać podczas budowania MASY MIĘŚNIOWEJ? - Tomek Grzymski

    Opublikowany: 14.07.2019

6 / 7

Bazując na dowodach naukowych staram się wraz z gośćmi przekazywać wiedzę na temat żywienia, żywności i suplementacji w sposób jak najbardziej przystępny i praktyczny. Popularyzacja rzetelnych informacji w tematyce dietetyki jest w dzisiejszych czasach wybitnie potrzebna, ze względu na wszechobecną dezinformacje i powszechność wielu mitów (które nie tyle co są neutralne, a nawet mogą nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji w obszarze szeroko pojętego zdrowia). Niestety moda w dziedzinie żywienia jest dość zmienna, stąd umiejętność odsiania dietetyki w wersji "pop" od tej opartej na faktach, może pozwolić na uniknięcie wielu błędów (w postaci niepotrzebnego wydania pieniędzy lub robienia sobie potencjalnie krzywdy). Posiadanie już swego rodzaju podstaw, lecz tych zgodnych z dowodami, pozwala na szybkie zorientowanie kiedy dana informacja jest tą raczej z pokroju science-fiction. Co więcej - aspekt sportowy także jest tutaj niebagatelny. Podjęcie odpowiedniej, opartej na dowodach naukowych strategii żywieniowej może przynieść wiele pozytywów w tej materii. Niestety i tutaj panuje wiele niedomówień oraz twierdzeń niezgodnych z aktualnym stanem wiedzy... Nie bez znaczenia jest także proces odchudzania. Ta sfera jest już swego rodzaju kwintesencją pod względem ilości bzdurnych i nieprawdziwych informacji. Mam nadzieję, że ten podcast pozwoli na odnalezienie się w gąszczu nieporozumień... Radosław Smolik